TERKINI : PEMBANTU TADBIR JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA 2024

Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berumur tidak kurang daripada 18 tahun ke atas pada tarikh tutup iklan jawatan dan berkelayakan bagi mengisi Jawatan Kosong 2024 Pembantu Tadbir Jabatan Imigresen Malaysia sebagaimana berikut:

Permohonan Pembantu Tadbir Jabatan Imigresen Malaysia

Nama JabatanJabatan Imigresen Malaysia
PenempatanPutrajaya
KelayakanSijil Pelajaran Malaysia (SPM)
Taraf JawatanKontrak (Personel MySTEP)
Tarikh Tutup15 Februari 2024 (Khamis)

Jawatan Ditawarkan

 1. Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19

Syarat Asas Permohonan

 • Calon hendaklah warganegara Malaysia berusia tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup permohonan jawatan.
 • Berkelayakan dan melepasi syarat-syarat pelantikan yang telah ditetapkan bagi jawatan kosong Pembantu Tadbir Jabatan Imigresen Malaysia yang hendak dipohon, Sila baca pada lampiran yang kami telah sediakan seperti berikut.

Syarat Kelayakan Skim Personel MySTEP

 • Warganegara Malaysia.
 • Berumur 18 tahun dan ke atas.
 • Lepasan Sekolah/ Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia/ Lulusan Diploma/ Lulusan Ijazah Sarjana Muda dan ke atas.
 • Bagi golongan Orang Kurang Upaya (OKU), pelantikan adalah tertakluk kepada Kementerian dan Jabatan masing-masing.

Skop Kerja

Personel MySTEP dilantik untuk melaksanakan segala skop kerja yang ditetapkan dan bersesuaian dengan keperluan Kementerian/ Jabatan/ Agensi dan tertakluk kepada Garis Panduan Perolehan Perkhidmatan Personel MySTEP dibawah Inisiatif Malaysia Short Term Employment Programme (MySTEP) 2024.

Kadar Upah

Penetapan kadar upah sebenar yang ditawarkan adalah dibawah bidang kuasa Pegawai Pengawal berdasarkan jenis dan kompleksiti tugas yang bersesuaian dengan kelayakan akademik berasaskan prinsip kadar upah untuk kerja.

KelayakanKadar Upah
Ijazah Sarjana Muda Setaraf dan
ke atas
RM2,100
Setaraf Diploma/Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia
(STPM)
RM1,900
Setaraf Sijil Pelajaran Malaysia
(SPM)
RM1,700
Tiada Sijil Pelajaran Malaysia
(SPM)
RM1,500

Kemudahan Yang Diberikan

Cuti Rehat12 hari setahun*
Cuti Sakit14 hari setahun*
Perlindungan SosialCaruman KWSP & PERKESO
*Dikira secara purata (pro-rate) berdasarkan tempoh kontrak

Cara Mohon Pembantu Tadbir Imigresen 2024

 • Permohonan jawatan kosong Pembantu Tadbir Jabatan Imigresen Malaysia diatas hendaklah melalui portal rasmi MYFutureJobs https://www.myfuturejobs.gov.my/ pautan Mohon Pembantu Tadbir Imigresen yang yang telah disediakan dibawah. Untuk pemohon kali pertama, anda perlu mendaftar akaun baru terlebih dahulu.
 • Calon dikehendaki memuat naik resume yang lengkap (kelayakan akademik, pengalaman kerja, gaji semasa dan gaji yang dipohon, gambar berukuran passport serta salinan sijil-sijil berkaitan) semasa membuat permohonan.
 • Pemohon yang telah mendaftar dan memohon jawatan yang disenaraikan tidak perlu lagi memohon semula sekiranya tempoh permohonan masih sah.
 • Sebelum membuat permohonan sila pastikan anda login/register dan mengisi segala maklumat yang diminta dengan lengkap dan tepat.
 • Perlu diingatkan, hanya pemohon yang layak sahaja akan dipanggil ke temuduga. Sila lengkapkan dan kemaskini maklumat anda yang telah didaftarkan.
 • Permohonan yang tidak menerima sebarang jawapan selepas enam (6) bulan dari tarikh iklan ditutup hendaklah menganggap permohonan mereka tidak berjaya.

Mohon Pembantu Tadbir Imigresen

Penafian: Pihak kami bukan dari mana-mana agensi Kerajaan terlibat. Maklumat yang terdapat dalam portal kerjakini.com adalah sahih dan diolah dari sumber rasmi kerajaan dan sumber yang dipercayai untuk memudahkan proses permohonan.

Leave a Comment