Semakan Rayuan & Tarikh Pembayaran Bantuan Sarawakku Sayang 3.0 (BKSS)

Bilakah Tarikh Pembayaran Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0? 

Berita baik buat rakyat negeri Sarawak yang terkesan akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Berikut dikongsikan tarikh pembayaran Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0 buat rujukan anda.

Seperti yang kita sedia maklum, kerajaan negeri Sarawak akan meneruskan Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0 (BKSS) khas kepada ketua isi rumah dan golongan bujang yang terkesan akibat pelaksanaan PKP. Kerajaan Sarawak akan memberi bayaran tunai secara one-off iaitu sekali sebanyak RM500 kepada 377,806 individu bujang yang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan di bawah RM2,000 sebulan. Manakala, isi rumah yang tidak tersenarai dalam BKSS akan menerima bayaran sebanyak RM1,500.

Tarikh Bayaran Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0

Bayaran BKSS 3.0 akan dibuat kepada individu Bujang dan Isi Rumah B40 mulai 15 Jun 2020 dengan jumlah bayaran sebanyak RM500 secara one-off untuk bujang dan RM1,500 untuk isi rumah RM250 setiap bulan untuk selama 6 bulan.

Cara Pembayaran Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0

  1. Bagi yang mempunyai akaun bank berdaftar dengan LHDN bayaran akan dikreditkan terus ke akaun bank penerima.
  2. Bagi yang tidak mempunyai akaun bank yang berdaftar dengan LHDN, bayaran secara tunai boleh dituntut di Pejabat Bahagian, Jabatan Perbendaharaan Negeri Sarawak.

Rayuan Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0

  • Permohonan boleh dibuat secara atas talian (online) di laman web https://www.sarawak.gov.my/web/home/bkss_form/ atau
  • Permohonan juga boleh dibuat dengan cara mengisi borang permohonan yang boleh dimuat turun dari laman sesawang https://www.sarawak.gov.my/

Info Penting:
*Bagi penerima yang mempunyai akaun akan terus dikreditkan ke akaun bank masing-masing manakala penerima yang tiada akaun akan disalurkan melalui Pejabat Cawangan Perbendaharaan Negeri yang berdekatan.

Semakan Keputusan Rayuan Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0

Keputusan rayuan akan dimaklumkan selepas 15 Jun 2020 melalui cara berikut:
  • Keputusan boleh disemak secara online di: https://www.sarawak.gov.my/bkssrayuan
  • Keputusan rayuan juga akan dimaklumkan secara SMS.

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut, sila hubungi di talian 082-555-999 atau emel di 555999@sarawak.gov.my
Semoga perkongsian Tarikh Pembayaran Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0 Bagi Bujang B40 ini dijadikan rujukan buat anda semua!

59 thoughts on “Semakan Rayuan & Tarikh Pembayaran Bantuan Sarawakku Sayang 3.0 (BKSS)”

  1. Rami nar juak bising…bukan dah d madah ka semakan utk status permohonan selepas 15 mean 16 la check…haiyoooo sarawak besar bah….boh nak madah negeri lain…negeri lain xda bantuan macam apa yang sarawak terima…be proud to be sarawakian….duit free kan igt senang nak dapat…tunggu jak la…mun ada ada…xda xpa think positive..mungkin ada yang lebih memerlukan..boh tamak gilak….berusaha bah cari duit…boh nak harap duit free jak…heran ku eh…

    Reply
  2. ..bila dah dapat jawatan ketua menteri Sarawak bukan main k gangkat peler atau Merah sokongan rakyat keluar lah bantuan tok bantuan ya lah tapi coba diat hakikatnya mek org anak tempatan swrk apa yg dapat?benar habuk pun tarak!!!sak XDA papa dapat nya jak dapat nama tunggu klak mun gundi baru XDA mek org gundi GPS agik cakap jak besar asi2..

    Reply
  3. Ku pun eran mdh jk duit bantuan..tp apo nk d bantuk ey nyuroh biso plak bna kali mbak mala jk nk kuang kuit g check duit dh msok lom..pike kito tuk xdo kjo lain kali nk g check nkyo jk..modai minyak nyunsong ntam ey ado lah

    Reply
  4. hii..slm subuh bumi kenyalang..mcm2 komen geng2 kita tok pasal bntuan swkku syg..sbrlah kwn2..ada duit ya bah..iboh bgung..jgn ktk org nyumpah abg jo..kesian ngga ketua menteri kita..berik masa lah utk sidak kemaskini mklumat peribadi kita..doa2 kan mudahan berjaya..

    Reply
  5. Selamat pagi. Mok juak tauk pasal bantuan bkss 3.0 untok bantuan bujang rm500 ya. Knak still krik² oww. Aduh. Bukan mok marah cuma mok madah yg kmk org semua memang rakyat sarawak. Kmk org memerlukan bantuan ya. Klau boleh mintak krja sama dari yg berkenaan ya, tolong lah bagi kmk org penjelasan yg sahih pun. Bila kemasokkan duit ya sbnanya. Check² still gk madah masih check data² rayuan. Kalau rayuan ya gagal xkan lah bantuan bpn boleh lulus. Hurm. Tolong jangan lah mainkan perasaan rakyat sarawak. Mungkin ada yang bna² memerlukan duit ya. Ok lah ya jak. Kmk mintak maaf kalau kata² kmk ada mengguris hati yg berkenaan. Bkn sngaja cuma menyuarakan apa yg rakyat ingin kan. Asalamualaikum

    Reply
  6. Dh maok hbs bulan dh still bla chck,msh kmskni ryuan..cdak ya plh kja ka tdo dlm offce ka..xptt dr 15jun kmskni smpe nektok blm hbs kmskni..mun d pdh ikt data dr bpn,bsh ya smua,automatik nya msuk acc..tok knk maok kmskni lgk sdgkn data ya smua dh ada dlm lhdn..

    Reply
  7. Yg ku heran knak bpn ngn bsh bole msuk ikut tarikh ditetapkan mcm hari tok madah keluar hari tok juak ada duit xpatut bkss tok delay dri 15 jun smpe knetok kita sarawak jak pun bukan seluruh malaysia nerimak bkss nak…hadehhh harap ada keajaiban 6.7.2020 klak mun dh xda juak duit pa bole buat nenga lagu
    Sheila On7-Berhenti Berharap

    Reply
  8. Biasanya dalam 15hribln dah masuk bkss dalam account bank kmk.tapi bulan tok XDA masuk sampai araritoksedangkan kmk ibu tunggal ada 3 anak,xpatut x dapat gik.
    Just fulfill wat government promise to us tat waiting for.
    Jangan janji tinggal janji..
    Madah hanya bersuara…

    Reply
  9. Kmek dh brp kali pg ke atm ngecek duit bkss,biasa 14 @ 15hb dh msuk akaun,tok dh seminggu blom ada..ngak gk hrp duit ya pkei berbeli susu pampers ank,hrp2 jk masuk,blom ada juak..apa kes nya oowww..??sblm tok sikda mslh kdak tok.tp msh brsbr jk nunggu nya msok..dh mok gaji jaoh agik.

    Reply
  10. Bkss saya cuma dari april mei dan jun…dua bulan tok entah ke mana..kmk ibu tunggal dapat BSH tp kenak bkss kmk hilang mcm ya jak..adakah kmk x layak dpt bkss?

    Reply
  11. Ni smua tipu…abg jo…bagi smua duit kat,saudara mara dia aaja..kata ada rekod bpn bsh automatik masuk…apa pn tak ada..janji janji manis smua…lagi kali kita ubah kerajaan..sb kerajaan skrg lembab…kalau ketua lembab,anak buah dia lagi lembab,terima kasih

    Reply
  12. Tok dh masuk blan november sik juak da!!..nok bulan ogos ngn september cek pnya cek sk da masuk dh kamek bebaris panjang smpei ATM mesin cek kosong juak"maok rasa nya maok d bakar bank..ea…kalau sik ingat undang2 gara2 duit nok banyak ea molah bodo ja rayat masuk jel…kalau d tempat barat lama dah berasap bank ea"

    Reply

Leave a Comment